Istarski mikološko - gljivarski savez

Održana 3. Istarska izložba gljiva

U Pazinu je 03.-04. studenog 2017. održana 3. Istarska izložba gljiva, manifestacija u organizaciji Istarskog mikološko–gljivarskog saveza koja okuplja ljubitelje gljiva te o njima nudi nove spoznaje kroz zanimljivi program i praktično upoznavanje s brojnim vrstama. Na izložbi u pazinskoj Školsko-gradskoj sportskoj dvorani posjetiteljima je predstavljeno oko 170 različitih vrsta gljiva iz Istre i regije. Gljive su marljivo prikupljali članovi IMGS-a iz Brtonigle, Labina, Pule, Poreča i ostalih krajeva Istre.

Izložba je jedan od načina promocije gljivarstva u Istri, a ujedno ima i  edukativnu ulogu o važnosti ovih organizama u očuvanju šumskog ekosustava, podizanje svijesti i pristupa ljudi prema prirodi i očuvanju okoliša.

Dvodnevna manifestacija je organizirana u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom, Istraživačkim centrom ‘Josip Ressel’ te pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pazina. Na svečanom otvaranju, koje je održano 03. studenog s početkom u 11:00 sati, prisustvovali su predstavnici organizatora i pokrovitelja, i to predsjednik IMGS-a g. Željko Ružić, g. Milan Antolović u ime Istarske županije, te zamjenik gradonačelnika Grada Pazina, g. Veljko Brajković. Svi su podržali ovu Izložbu te naglasili važnost ovakve manifestacije za Istru i grad Pazin. Izložbu je podržao i poznati gljivar g. Romano Božac koji je prisustvovao otvaranju.

Cilj izložbe je bio promovirati održivo gljivarstvo, mikologiju i rekreaciju kroz edukaciju o gljivama, uz razgovor i druženje u ugodnom ambijentu.

Tijekom izložbe je održano nekoliko predavanja. G. Miro Praskalo iz Društva gljivara „Žurdana“ iz Poreča održao je predavanje na temu kako determinirati gljivu. Predstavnici Istraživačkog centra ‘Josip Ressel’ bili su g. Dino Buršić, mag.ing.silv. koji je govorio o funkciji tala u šumskim ekosustavima, i Ivana Antolović Smoljan, mag.ing.prosp.arch. koja je predstavila projekt Istarskog mikološko-gljivarskog saveza ‘Pješačka poučna staza „Gljive Kontije“. Najavljena je realizacija poučne staze na temu gljiva u šumi Kontija kod Vrsara, za što su dobivena sredstva iz Programa ruralnog razvoja RH.

Za vrijeme trajanja izložbe posjetiteljima su na raspolaganju bili determinatori koji su odgovarali na postavljena pitanja i educirati posjetitelje. Izložbu su posjetili i najmlađi iz vrtića u Pazinu te učenici osnovne i srednje škole.